אושרה ההצעה להפחית קנסות למי שלא תיקף נסיעה בתח"צ

אושרה הפחתת קנס על אי תיקוף נסיעה בתחבורה ציבורית. צילום: נועם מושקוביץ
הפחתת קנס בתחבורה ציבורית: ועדת הכלכלה אישרה לקריאה ראשונה את ההצעה להפחית קנסות למי ששילמו על נסיעה בתח"צ ולא תיקפו את הנסיעה
המציעים ח"כ סולומון, רוט ובצלאל: מי שלא תיקף את הנסיעה לא התכוון לגנוב; לפי ההצעה שרת התחבורה תקבע את גובה הקנס בתקנות באישור ועדת הכלכלה והוא לא יעלה על 100 שקלים; משרד התחבורה: כבר היום הקנס הופחת ל-50 שקלים ובקרוב נקבע נוהל אכיפה
ועדת הכלכלה של הכנסת אישרה היום לקריאה ראשונה שלוש הצעות חוק שנועדו להפחית את סכום הקנס בשל נסיעה ללא תיקוף בתחבורה הציבורית, של חברי הכנסת אברהם בצלאל, משה סולומון ומשה רוט.
ההצעות מתייחסת למי שקנו כרטיסי נסיעות משולמות מראש, כמו חופשי שנתי, חודשי או יומי, ובכך למעשה כבר שילמו על הנסיעה. כיום במקרה שאלה לא תיקפו את הנסיעה הקנס הצפוי להם עומד על 180 שקלים, זהה לקנס המוטל על מי שבכלל לא קנה כרטיס ולא שילם.
כעת חברי הכנסת מציעים כי מי ששילם מראש על הנסיעה, בכרטיס חופשי שנתי, חודשי או יומי, אך לא תיקף את הנסיעה ישלם את מחיר הנסיעה בתוספת פיצוי כספי שלא יעלה על 100 שקלים.
את סכום הפיצוי תקבע שרת התחבורה בתקנות באישור ועדת הכלכלה, וכל שינוי עתידי שתרצה השרה לקבוע בו, עד לתקרה של 100 שקלים, יובא גם הוא לאישור הוועדה.
בישיבה הקודמת נימקו המציעים את ההצעה וח"כ משה סולומון אמר כי מי שקנה כרטיס חופשי יומי או חודשי, או מי שזכאי לנסיעה חינם, שילמו בפועל על הנסיעה ואם שכחו לתקף אותה הם צפויים לקנס.
הוא הוסיף כי משרד התחבורה הוריד את הקנס המוגדל ל-50 שקלים, אך עשה זאת בנוהל והוא מבקש לקבוע את זה בתקנות או חקיקה שיותר קשה לשנות. "מי שלא תיקף לא רצה לגנוב את הנסיעה לכן לא מגיע לו קנס מלא", אמר.
ח"כ אברהם בצלאל הוסיף כי אנשים לפעמים לא מתקפים מסיבות מוצדקות, בגלל עומס או כי לא הספיקו, ולא צריך להתייחס אליהם כאל פושעים. ח"כ משה רוט הוסיף כי אפשר לבקש לתקף אבל לא להכריח, ולא צריך לגבות שום קנס.
ח"כ יצחק פינדרוס אמר כי פקודת התעבורה לא מסמיכה להטיל קנס על נוסע ששילם מראש, אך הממשלה לא מקבלת את העמדה הזאת.
בדיון היום ביקש ח"כ רוט למנוע מצב שהצעת החוק תכשיר את מתן הקנסות ואמר כי היה רוצה שמשרד התחבורה יקבע נהלים שיעברו את אישור השרה וועדת הכלכלה.
נציג משרד התחבורה, עו"ד עופר לוי, אמר כי בקרוב יתפרסם נוהל חדש, אחרי שהתקבלו היערות הציבור, שמסמיך את המפקח על התעבורה לקבוע את הקנס ולהסמיך פקחים. הוא אף ציין כי המשרד כבר הוריד את הקנס במקרים כאלה ל-50 שקלים בלבד.
על רקע בקשת חברי הכנסת להרחיב את ההצעה ולהחיל אותה גם על הרכבת הקלה אמר עו"ד לוי, כי בוועדת השרים לחקיקה הממשלה הסכימה על נוסח אחר ואליו צריך להיצמד.
המציעים דחו את ההערה וביקשו בכל זאת לתקן גם את פקודת מסילות הברזל בעניין זה. עו"ד לוי ציין כי בקרוב המשרד יפרסם תקנות שיורידו את הקנס גם ברכבת הקלה ל-50 שקלים, ולכן המשרד מתנגד שהדבר יתוקן בהצעת החוק.
נציגת אגף התקציבים באוצר, ספיר איפרגן, ציינה כי להצעת החוק אין עלות תקציבית ישירה, אך יש חשיפה עקיפה לתקציב המדינה. היא הסבירה, כי ככל שתהייה ירידה בהכנסות המדינה מפדיון מנוסעים וככל שהאכיפה תהייה פחות אפקטיבית, הדבר יגרור גידול בהוצאות המדינה לסובסידיה של התחבורה הציבורית בשנה העוקבת.
סמנכ"ל הכספים של הרכבת הקלה בירושלים, מושיק בראז, טען כי יש חשיפה ישירה לתקציב המדינה, ואמר כי "ירידה מ-180 שקלים ל-50 שקלים זה לא מידתי, יפגע בנו ונדרוש שיפוי מהמדינה".
בתום הדיון, כאמור, אושרה ההצעה פה אחד.
שוק פרוץ: מ-90 אלף תווי נכה לכ-665 אלף ב-4 שנים