משפט תעבורה: נהיגה בשכרות (נהגים צעירים) – חוקים וענישה

 

נהיגה בשיכרות

נהיגה בשכרות אצל נהגים צעירים

 

תופעת הנהיגה בשכרות היא תופעה מוכרת בישראל. מדי סוף שבוע נעצרים עשרות נהגים לבדיקות נשיפה לאיתור אלכוהול על ידי המשטרה או במחסומים יזומים סמוך למתחמי בילוי או בבדיקות אקראיות בכביש.

כנגד רבים מהם מוגש כתב אישום על נהיגה בשכרות, רשיונם נפסל מנהלית על ידי קצין משטרה, והרכב בו נהגו מושבת ל-30 יום במגרש אחסנה. 

שתיית משקה אלכוהולי לפני הנהיגה, או בזמן הנהיגה, מסוכנת מאוד. מחקרים הראו שגם כמות אלכוהול קטנה בגופו של אדם, אפילו מתחת לסף החוקי, גורמת לאיחור בתגובת הנהג למצב חירום, כמו בלימת חירום או התחמקות ממכשול.

זה יכול להיות ההבדל בין 'כמעט תאונה' לתאונת דרכים. בנוסף, צריכת אלכוהול גורמת לנו לתחושת ביטחון מופרזת, ולכן נהג שיכור יטה לנהוג במהירות גבוהה יותר ולקחת יותר סיכונים בנהיגה. 

החוק מגדיר מיהו 'שיכור' – מי שבגופו מצוי ריכוז אלכוהול מעל למותר, כפי שנקבע על ידי שר התחבורה, בהתייעצות עם שר הבריאות וועדת הכלכלה של הכנסת.

כיום, 'שיכור' הוא מי שנמצא בגופו ריכוז של 240 מיקרוגרם אלכוהול בליטר אויר נשוף, או  50 מ"ג אלכוהול ב-100 מ"ל של דם, במקרה שנערכה לנהג בדיקת דם.

על מנת למנוע טעויות מדידה בבדיקות נשיפה, משטרת ישראל קבעה רף אכיפה של 290 מק"ג אלכוהול בליטר אויר נשוף. 

כל זה מתייחס לנהגים שאינם נהגים חדשים או נהגים צעירים.

מחקרים הראו שקבוצת הגיל המעורבת ביותר הן בתאונות קשות והן בתאונות קטלניות היא נהגים עד גיל 18, קבוצת הגיל השנייה בגודלה במעורבות בתאונות דרכים קשות וקטלניות היא נהגים בגיל 19 – 24. 

על מנת להתמודד עם התופעה הזו, תוקנה ב-2018 פקודת התעבורה, ונוסף לה רף אכיפה מחמיר כלפי מה שהמשטרה מכנה 'אוכלוסיות מיוחדות' – נהג חדש, נהג שטרם מלאו לו 24 שנים, נהג רכב מסחרי שמשקלו מעל 3500 ק"ג ונהג רכב ציבורי.

מי שנמנה על אחת מהאוכלוסיות האלה יחשב שיכור אם בגופו נמצא ריכוז אלכוהול בשיעור של 50 מק"ג אלכוהול בליטר אויר נשוף, או 10 מ"ג אלכוהול ב-100 מ"ל של דם. 

המשמעות המעשית – אסור לנהגים הנמנים על האוכלוסיות האלה לשתות טרם הנהיגה. אפילו שתיית מנת משקה קטנה מאוד, כמו 'שוט' של משקה אלכוהולי, יכולה לגרום לכך שהכמות שתימדד בגופם תהיה גבוהה מהסף שנקבע, והם יחשבו שיכורים.  

בשנים האחרונות אנו (עורכי הדין) מטפלים בנהגים רבים מתחת לגיל 24, חלקם אנשי קבע בצבא, עובדים בחברות שונות ועצמאים, שלא ידעו על ההגבלות המוטלות עליהם, סברו שמותר להם לשתות מנת משקה אחת לפני הנהיגה, ואז נבדקים ומוגש נגדם כתב אישום על נהיגה בשכרות. 

 

נהיגה בשכרות עונש

תאונה קטלנית בגלל אלכוהול יכולה להחשב כהמתה בקלות דעת (עד 12 שנות מאסר)

 

דוגמה לכתב אישום כזה שהוגש לאחרונה לבית המשפט: 

נזכיר כי נהג שהוגש נגדו כתב אישום על עבירת נהיגה בשכרות, מוזמן לשימוע בפני קצין משטרה לפני החלטה על פסילה מנהלית של רישיון הנהיגה ל-30 יום, ועל השבתת הרכב ל-30 יום במגרש אחסנה, וכל זאת לפני המשפט עצמו.

עוד יש לזכור, כי החוק קובע עונש מינימום לעבירה של נהיגה בשכרות – 24 חודשי פסילת רישיון נהיגה, בנוסף לעונשים נלווים. 

במידה שהנהג היה מעורב בתאונת דרכים ובבדיקת נשיפה או בדיקת דם נמצא שיכור, העונשים יכולים להיות חמורים יותר, ולכלול גם עונש מאסר, בהתאם לחומרת התאונה ולתוצאותיה.

אם מדובר בתאונה קטלנית, יכול שיוגש נגד הנהג כתב אישום באשמת המתה בקלות דעת (מה שבעבר היה מכונה 'הריגה'), עבירה שעונשה עד 12 שנות מאסר, או המתה באדישות, עבירה שעונשה עד 20 שנות מאסר.

הטיעון, שהנהג הצעיר לא היה מודע לכך שאסור לו לשתות, לא יפטור אותו מעונש. 

 

לסיכום

נדגיש שרצוי מאוד לא לערבב אלכוהול ונהיגה, בכל גיל. אם שתיתם – לא משנה הכמות – אל תנהגו. אם אתם נהגים חדשים או נהגים צעירים, מתחת לגיל 24, דעו שדרישת החוק לגביכם מחמירה יותר, אסור לכם למעשה לשתות ולנהוג. גם לגימה של כמות קטנה של אלכוהול יכולה לגרום לכך שתחשבו שיכורים.

 

דרור כהנוביץ’ הוא עו”ד העוסק בדיני תעבורה במשרד עורכי דין לאה גולדמן. 

אין לראות באמור לעיל משום ייעוץ משפטי ו/או תחליף לייעוץ משפטי, ו/או חוות דעת משפטית. בכל מקרה יש להתייעץ עם עו”ד מוסמך על מנת לקבל ייעוץ המותאם לנסיבות המיוחדת ולנתוני המקרה הספציפי וכל מקרה יש לבחון לגופו.

 

משפט תעבורה: סדרת כתבות על נושאי משפט ותעבורה (דרור כהנוביץ')

משפט תעבורה: חוק איסור תיקון רכב בשטחי הרשות הפלסטינית

משפט תעבורה: עבירות תנועה המבוצעות על ידי קטינים

 

עו"ד דרור כהנוביץ'

Subscribe
Notify of
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments