תראו אותי: קאן-אם רייקר 900 וספיידר 1330 – סקירה

 

קאן אם רייקר וספיידר

 

תמונות: רונן טופלברג

 

קאן אם רייקר וספיידר: רכיבה ראשונה על אופנוע שהוא גם אופנוע וגם רכב – מפלצת מיוחדת עם חווית רכיבה ייחודית

 

ראשית, אפתח בתודות – תודה לוויליאם שוקלי, לג'ון ברדין ולוולטר בראטיין, שבשנת 1947 המציאו את הטרנזיסטור. הודות להמצאה הזו, הכלים בסקירה נוסעים בקו ישר ולא בזריקת זנב קבועה או היגוי יתר או ניתוק הגלגל הקדמי מהקרקע (אני מכיר רוכבים שדווקא לא מוקירים להם תודה על כך).

תודה גם לאלפרד ולברוס ויין, שבמערה חשוכה בגות'אם סיטי פיתחו ובנו כלי רכב מטורפים ומגניבים, שכנראה שימשו השראה למעצבי CAN-AM, אחרת אין הסבר לכך שהכלים בסקירה נראים לכולנו מוכרים.

 

 

קאן אם 3 גלגלים

קאן אם

 

רוקד על שתי חתונות

 

זה קרה באיחור, אבל זה קרה. קבוצת עופר אבניר, יבואנית מותג קאן-אם, מבית BRP, פתרה את הפלונטר הרגולטיבי לייבא את הכלים הללו ארצה, לבעלי רישיון A בלבד (ישנן מדינות בעולם שהכלים משויכים לקטגורית רישוי L5e, כלומר נדרש עבורם רישיון רכב רגיל B.

קאן-אם בתפקיד פרנקנשטיין, יצרו לנו פה מפלצות מרשימות, אבל איפה נמקם אותן במפת הכלים? בעולם האופנועים או כתחליף לרכב קטן? האם הם מהווים תחליף לרכב ספורטיבי, סטייל מאזדה מיאטה, עם חזית של מכונית פורמולה 1, או יש להשוות אותו להונדה גולדווינג, אופנוע מרווח ובורגני?

התשובה מורכבת. אין חיה כזו על כבישי ישראל והמפלצת (במובן החיובי של המילה) מקבלת הגדרה חדשה של 3 wheel vehicle =  תמהיל של חופש רכיבה על אופנוע, עם בטיחות ויציבות של מכונית רודסטר פתוחה.

 

אופנוע או מכונית רודסטר? קאן אם רייקר

 

רקע

קאן אם מומחים בלייצר מוצרים מהקצה ההנדסי ועיצובי, לדוגמא ה-MAVERICK R, שהקפיץ בכמה רמות את סגמנט ה-Side By Side.

הספיידר והרייקר שאסקר פה נשענים על פלטפורמה שכבר קיימת בליין המוצרים של BRP, מאופנועי שלג. גם המנועים מגיעים משם – מנוע ROATEX שמוטמע באופנועי השלג של קאן-אם.

למעשה קיבלנו אופנוע שלג לקיץ לכביש עם הרבה תשומת לב וייחודיות. 

 

 

קאן אם רייקר וספיידר – עיצוב

 

התמונות מדברות בעד עצמן. הכלים מושכים את העין, מעוררים השתאות, ומסובבים ראשים, עד רמת הילד/מבוגר/קשיש שרוצה לעלות עליו ולהצטלם. הכלי הזה בלתי ניתן להשוואה לשום רמת עניין שמעורר של כל כלי תחבורה אחר. 

 

 

רושם ראשוני

 

בפינה השמאלית מיוצר במקסיקו במשקל  "נוצה", הרייקר במשקל של כ-272- 294 ק"ג תלוי במה תחליטו לאבזר אותו, והאפשריות רבות. ניתן אפילו להתאים את הפלסטיקה שעוטפת אותו בצבעים שונים.

הרייקר הוא כלי נגיש יותר וזריז יותר עם עיצוב מינימליסטי, המותאם יותר לנסיעות קצרות. מנוע 900 סמ"ק עם 82 כ"ס, ובולמי KYB. תיבת ההילוכים רציפה, וה-וריאטור אוטומטי עם רוורס. ההנעה נעשית בעזרת דרייב-שאפט.  

הוא כולל מערכות נוחות ובטיחות, כמו: בקרת יציבות ומשיכה, דרדור לאחור, ABS, מפתח חכם, הגה חשמלי, צג דיגיטלי צנוע בגודל 4.5". הכידון ומדרכי הרגלים ניתנים להתאמה.

 

 

תת דגם רייקר ראלי שרכבנו עליו מיועד להרפתקנים יותר ומכיל שדרוגים ותוספות, בכדי להקנות לו יכולת שטח קלה… קלה מאוד. 

קהל היעד עבור הרייקר הוא קהל צעיר יותר, כזה שמחפש כלי יום יומי עם סטייל וכיף, שיכול גם לשמש כאלטרנטיבה לרכב. בשל המידות הצנועות שלו, לרייקר שטח מראה עירוני יותר. 

בפינה הימנית, מיוצר בקנדה במשקל כבד (כ-385- 453 ק"ג) כלי ממשפחת הספיידרים, כלים כבדים יותר ומאובזרים יותר, עם מנוע חזק בנפח 1330 סמ"ק המפיק 115 כ"ס.

 

קאן אם ספיידר

CAN AM ספיידר

 

לספיידרים מערכות שליטה ובקרה ברמה גבוהה יותר, בכדי לייצר רמת נוחות ובטיחות מירבית מהכלים.

 

ספיידר F3-S: יוקרתי, בשרני וספורטיבי יותר, עם סאונד שונה והתנהגות בולמים שונה. הגיר חצי אוטומטי עם אפשרות להעברת הילוכים ידנית (6 הילוכים).

הינע סופי באמצעות רצועת הינע. מערכת מולטימדיה עם מסך מגע בגודל 10.25" ו מולטימדיה עם BRP Connect /Apple Car Play 

ספיידר F3-Limited: אותו הספיידר, רק עם מתלי אוויר מתכווננים באופן עצמאי ועם לא מעט תאי אחסון גדולים מאחור. 

ספיידר RT-Limited:  גרסה יוקרתית ומאובזרת יותר, בעלת מראה מאסיבי יותר. אין סוף לתוספות. אפילו קיים תת דגם מאובזר, גדול ויקר יותר בשם SEA TO SKY. 

 

מסך מולטימדיה אופנוע

מסך מולטימדיה ולוח מחוונים

 

קהל היעד עבור הספיידר הוא רוכבים מבוגרים ומנוסים יותר, שמחפשים כלי לנסיעה ארוכה יותר "TOURING" לסופ"ש.

ה-RT ו-F3 נועדו לנוחות ונשיאת ציוד רב יותר. הם משדרים יוקרה ופרימיום עד לרמת חימום ידיות המורכב, תאי אחסון יעודים, ממשק משתמש חכם ועוד. 

ברכיבה בזוג נעדיף כמובן את הספיידרים המאובזרים.

לקראת יוני 2025 גם צפוי להגיע גם דגם ה-CANYON בעל אוריינטציה אדוונצ'רית יותר.

 

הקרקס הגיע לעיר

 

הסאונד שליווה את ימי הרכיבה הוא של פרפור צמיגים. ליתר דיוק, פרפור צמיג אחורי בכל פתיחת מצערת. רוכב חוליגן יאלץ להכיר את מחליף הצמיגים במוסך בתדירות תכופה יותר. 

ישיבה מעל המנוע כמו באופנוע, כידון, והאוויר שזורם בפנים מקנים חווית אדרנלין בשפע. למי שחושב שהוא מנותק מהקרקע ובא לנוח, הוא טועה. הרוכב אקטיבי ובקשר ישיר לכביש.

משקל רב וצמד גלגלים קדמיים רחבים מלפנים מחזירים לרוכב פידבק כפול מהקרקע שכולל מידע והרבה אחיזה. קיים דמיון רב לאופנוע אבל התחושות שונות לגמרי.  

כמות האלקטרוניקה שמעורבת בניהוג הכלים ובבטיחות שלהם מרשימה. האלקטרוניקה פה גם שותפה  בנוחות והשלווה בנסיעה.

ללא האלקטרוניקה הכלים היו מתנהגים אחרת – ניסיון להיגוי יתר (הזנב הולך לטייל) או הרמת אחד הגלגלים הקדמיים בסיבוב חד יהיה לא פשוט לביצוע. 

נדרש לתת קצת גז בסיבוב ולהטות את הכידון כמו בטרקטורון בכדי למקסם (מלשון קסם) את האחיזה. הבקרות ועודף האחיזה גורמות לסיבובים להתיישר עבורך. 

 

אופנוע אוטו 3 גלגלים

לא למתחילים. קאן אם ספיידר

 

אילו אינם כלים למתחילים ונדרש ניסיון ומוטוריקה עבורם. זה גם אינו כלי שמהווה שלב לפני מעבר לאופנוע כבד.  רוכבים שמגיעים מאופנועים יחושו פה שונות ואי נוחות. 

ההיגוי פה ישיר יותר והבלם נמצא ברגל בלבד, אין מנופי בלם על הכידון, ומספר פעמים במהלך בלימה חיפשת את בלם היד. תחושה נוספת שיש להתרגל אליה היא פחות בלימת מנוע מהרגיל.

בסיכומו של יום רכיבה, אם אני צריך לבחור כלי עבורי, הייתי בוחר את הרייקר – הוא הרגיש לי יותר חי ובועט במידות הגיוניות יותר. הספיידרים מבחינתי, עצומים מדי.

 

אופנוע תלת גלגלי CAN AM –

 

יתרונות 

  • דגמי ה-RT סופר נוחים.
  • האחיזה בכביש מטורפת, גם בגשם.
  • יהיה קשה לפספס אתכם על הכביש, כולם יסתכלו עליכם (כן, רצוי שתהיו אנשים "חמים").
  • הכלים יכולים להתאים לבעלי מוגבלויות, גם כרוכבים וגם כמורכבים.

 

חסרונות

  • פקקים הם כעת מנת חלקך. השתחלות בין מכוניות אינה אפשרית. 
  • צריכת הדלק גבוהה. פחות מ 1:10 בממוצע.

 

הכלים האלו קלים לתפעול. הם יציבים ובטיחותיים יותר ונוחים מאופנוע. הם אינם נופלים הצידה ובעלי יכולות נשיאה למרחקים ארוכים יותר. 

הם אינם אופנוע, על כל המשתמע מכך.

 

אופנוע 3 גלגלים

תרכב, תבין

 

קאן אם רייקר וספיידר – מסכמים

 

תרבות הפנאי שוברת שיאים חדשים. זה התחיל עוד בתקופת הקורונה. לחוויות המוטוריות נוספה חוויה מזן חדש וכנראה שיש לקוחות שרוצים וחיפשו להרגיש מיוחדים או צורך בביטוי עצמי ונבדלות.

קשה להעביר את השונות והחוויה החדשה שנתקלנו בה, לכן, מי שסקפטי או נזהר או מתקשה לעכל את הכלים האלו, המלצתי היא – תרכב תבין.

 

מחירים:

 

רייקר 900 109,950 ₪ 

רייקר 900 SPORT מחיר 125,950 ₪ 

רייקר 900 RALLY מחיר 141,950 ₪ 

 

ספיידר F3-S מחיר 201,950 ₪ 

ספיידר F3 LIMITED מחיר 251,950  ₪ 

ספיידר RT LIMITED מחיר 271,950 ₪ 

ספיידר RT SEA TO SKY מחיר 302,950 ₪ 

 

סוף סוף אצלנו: can am ספיידר & רייקר החל מ-109,950₪

 

חיים ליטמן

בן 47, נשוי + 3, גר בקיבוץ בדרום השפלה. מזה 30 שנה שאני מקבל טיפול מפסיכולוגים קבועים יוצאי יפן, איטליה, קוריאה, גרמניה ואוסטריה. הם לא ריחמו והשתמשו בשיטות טיפול ומינונים של נפחים וכ"ס שונים. חלקם הכאיבו לי והותירו בי צלקות וכאבים עד עצם היום הזה, ולחלקם שמורה אצלי פינה חמה בלב.

Subscribe
Notify of
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments