שוק פרוץ: מ-90 אלף תווי נכה לכ-665 אלף ב-4 שנים

 

צילום: דוברות הכנסת, דני שם טוב

ועדת הכלכלה של הכנסת קיימה דיון מהיר בנושא "הערכה כי מחצית מתגי נכה שניתנו מאז 2020 הינם מזויפים"

 

יוזם הדיון, ח"כ משה סולומון, פתח את הדיון ואמר כי מעבר לעניין הפלילי בזיופים בתהליך הנפקת תווי נכה קיימת פגיעה חמורה באנשים שזקוקים לתווי הנכה האלו, וציין שמדובר בגידול של פי 7 אישורי חנייה ממה שהיה שנתיים קודם לכן.

ח"כ מירב בן ארי, שיזמה גם היא את הדיון, הוסיפה לדבריו של סולומון וציינה כי ב-2020 היו 90 אלף תווי חניה והיום יש 665 אלף, "את המחיר הכי גבוה בסוף משלמים הנכים והנכות כי החניות שלהם תפוסות, וגם המדינה משלמת מחיר כי מי שמקבל תו נכה לא משלם חניה ואגרות רישוי.

זה עלות של רבע מיליארד שקל למדינה". בן ארי הוסיפה כי בדצמבר האחרון נחשפה רשת לזיוף תווי נכה שכללה רופאים שהנפיקו מסמכים מזויפים.

ח"כ אלי דלל, ציין כי אחוז הנכות לקבלת מקום חניה ירד ל-60% וקיימת בעיה רצינית שפוגעת בנכים האמיתיים. "הקלות שבה אפשר לקבל את התו היא בלתי נסבלת, צריך לבחון את החוק מחדש ולתקן אותו לטובת הנכים האמיתיים" אמר.

ח"כ משה פסל, ציין כי באירופה 6% מהרכבים בעלי תווי נכה ובישראל קרוב ל-20% מהרכבים עם תווי נכה, "זה מצב הזוי ומטורף. המשטרה צריכה להיכנס לזה ולאכוף, ולשוטר אסור בכלל לשאול מישהו אם הוא נכה אז איך נאכוף 50% תווים מזויפים?" אמר.

סגנית ראש עיריית תל אביב, מיטל להבי, הוסיפה לדבריו של פסל וציינה כי בבת ים 37% מכלל הרכבים בעיר בעלי תו נכה, טבריה 35% ובת"א 15%, "מי שיכול לאכוף את זה זאת המשטרה, ומתי המשטרה מתפנה לאכוף חניית נכה? אף פעם".

נציג משרד המשפטים, דן אורן, השיב לשאלה שעלתה בדיון מי יכול לאכוף את חניית תווי הנכה ואמר כי קיימים מקרים שבהם המחוקק יודע שבגלל רוחב היריעה של המשימות של המשטרה והעומסים עליה לא מספיק לקבוע ענישה ולהשאיר אכיפה למשטרה, שיש לה סמכות כללית לאכוף את כל החוקים ולכן הוא מטיל את סמכות הפיקוח על מפקחים אחרים, אך זה לא המצב במקרה הזה.

נציגת ארגון נפגעי פעולות איבה, עו"ד רות פרמינגר, ציינה כי הגוף שצריך לאכוף הוא משרד התחבורה, "לא אכביר מילים על המספרים הביזאריים של כמות התגים. בגלל השטח הפרוץ הזה נכים אמיתיים צריכים לריב בינם לבין עצמם מי יקבל" אמרה.

מנהל אגף הרישוי במשרד התחבורה, יוסי נזרי, ציין כי כיום יש 450 אלף תגי נכה המשויכים לכ-650 אלף כלי רכב, ובשנה מוגשות 250 אלף בקשות משרד התחבורה מסרב ל-50%.

נזרי הוסיף וציין כי משרד התחבורה הגיש את התלונה במשטרה ויש צוותים שגיבשו המלצות ובימים הקרובים יוחלט על קריטריונים חדשים לחלוקת תג נכה, "אני מעריך שתוך חודש מהיום יפורסם המתווה", אמר.

נציגת הלשכה המשפטית במשרד התחבורה, עו"ד שירה יהלומי, הוסיפה לדבריו של נזרי ואמרה כי משרד התחבורה בודק את העניין חודשים ארוכים עוד לפני שהחקירה הפכה לגלויה, "יש פה רפורמה חדשה שצריך לעשות איך מקבלים, מי מקבל, כמה מקבלים? השלב הראשון הוא בתהליך, התהליך לא היה נכון וזה כולל שינוי קריטריונים בנוהל" אמרה.

קצינת הונאה ארצי, רפ"ק רויטל יהושע חיים, ציינה כי כדי למגר את התופעה לצד אכיפה פלילית צריכה להיות אכיפה מנהלית של משרד התחבורה, וכי אין סנכרון בין מערכת משרד התחבורה לביטוח לאומי. "המחוללים נעצרו והתיקים הועברו עם ראיות לבחינת הפרקליטות" אמרה.

ממלא מקום יו"ר הועדה, ח"כ אליהו ברוכי, סיכם את הדיון ואמר כי הוועדה קוראת למשרד התחבורה לקיצור זמן הטיפול בבקשות תג הנכה, לסיים בהקדם את גיבוש המדיניות להנפקת תגים ולפרסם את הנהלים תוך 30 יום.

ברוכי הוסיף ואמר שהוועדה מבקשת לבחון מחדש את הקריטריונים ולתעדף מוגבלות בניידות, לפעול להחמרת ענישה ולזרז את תיקון החקיקה הדרוש.

הכירו: חוק התעבורה החדש שישנה את הטיפול בעבירות נהיגה

 

מערכת מלכת הכביש

מלכת הכביש - אתר רכב וצרכנות. מבחני דרך וסקירות בגובה העיניים (2011) ©

Subscribe
Notify of
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments