טור חודשי משפט ותעבורה – חלונות כהים ברכב, חוקי או לא?
אז מה אסור ומה מותר כשמכהים את החלונות ברכב? עו"ד כהנוביץ' יעשה לכם סדר בדברים, וינסה למנוע מכם קנסות יקרים או חלילה השבתה של הרכב
מאת: עו"ד דרור כהנוביץ'
הקיץ מתקרב ואיתו פרסומות של חברות המציעות לנהגים הכהייה של שמשות הרכב מנת להקטין את רמת קרינת השמש שחודרת לרכב ועל ידי כך, להקטין את הטמפרטורה ברכב.
ישנן כמה שיטות להכהיית שמשות – ציפוי, השחמת לייזר, טבילה, השחמה בתנור. השיטה הזולה והפופולרית ביותר היא שיטת הדבקת פילם על שמשות הרכב, כשניתן לבחור את רמת הכהות מבין כמה רמות.
הכהייה של שמשות הרכב אינה תמיד חוקית. אז בואו נעשה סדר – מה מותר ומה אסור בנושא הכהיית שמשות?

תקנה 356(ד) לתקנות התעבורה קובעת:
לא יירשם רכב ולא יחודש רישיונו של רכב שהשמשה הקדמית והאחורית והשמשות שליד המושבים הקדמיים המותקנות בו, כולן או מקצתן, צופו בחומר ציפוי, בין בהתזה, בין בהדבקה ובין בכל דרך אחרת.
המשמעות: לא ניתן להכהות או לצפות את השמשות הקדמית, האחורית והשמשות שליד המושבים הקדמיים מימין ומשמאל. מותר להכהות או לצפות רק את שמשות הרכב שאינן נזכרות בתקנה – השמשות שליד המושבים האחוריים.
בעבר החוק אסר על הכהייה או ציפוי של כל חלונות הרכב. ב-2005 תוקנה התקנה והותר להכהות או לצפות את החלונות ליד המושבים האחוריים ברכב בלבד.
בדרך כלל במכונים העוסקים בציפוי שמשות יסבירו לכם שציפוי או הכהייה של השמשות הקדמיות והאחורית הוא לא חוקי, ויגידו לכם להחליט מה אתם רוצים. רבים מהנהגים מתפתים להכהות את השמשות האלה ואחר כך מסתבכים עם החוק.

שאלות נפוצות
אני נוסע עם שמשות קדמיות כהות. מה צפוי לי?
רכב עם שמשות כהות בניגוד לחוק לא יעבור את מבחן הרישוי ("הטסט") השנתי. בנוסף לכך שוטר בכביש יכול לעצור את הרכב, ולהזמין בוחן תנועה למקום, שיבדוק אם הרכב עומד בתקינה הישראלית.
בסמכות בוחן משטרתי לאסור את השימוש ברכב עד לתיקון הליקויים, כך שמלבד קנס בסך 1000 ₪ בגין נהיגה ברכב שלא תקין הוחלט לאסור את השימוש בו, הנהג יאלץ להוריד את הציפויים ולחזור לבוחן תוך הזמן שקבע הבוחן (בדרך כלל 24 – 48 שעות) כדי שזה ייווכח שאכן הליקוי תוקן והרכב יכול לחזור לכשירות.
שימו לב שחובה לחזור לבוחן תוך הזמן שנקבע, כדי למחוק את הודעת איסור השימוש מרישומי המשטרה, אחרת הרכב יחשב כרכב שניתנה לגביו הודעת איסור שימוש, ונהיגה בו מהווה עבירה נוספת וחמורה יותר, שהיא כבר עבירת הזמנה לדין.
החוק לא מבחין בין הכהייה בשימוש בפילם, לייזר, התזה, השחמה בתנור או כל דבר אחר. כל השיטות האלה אסורות להכהיית השמשות הקדמית והאחורית ולהכהיית השמשות שליד מושב הנהג והנוסע. החוק גם לא מבחין בין ציפוי כהה מאוד לציפוי בהיר יותר – אסור לצפות את השמשות האלה בציפוי כלשהו.
מה עם רכב שהגיע עם שמשה אחורית כהה מקורית מהיצרן?
רכב כזה עבר תקינה כשנכנס לישראל וקיבל את אישורי משרד התחבורה כך שאין בעיה חוקית עם שמשות כאלה, כי הן עומדות בתקן הישראלי.
מותר להדביק מדבקת פרסומת רשת על השמשה האחורית?
לפי לשון החוק הדבר אסור. אסור לצפות את השמשה האחורית או הקדמית בכל חומר ציפוי. השמשה הקדמית והאחורית בנויה מזכוכית בטיחותית שנועדה למנוע פציעה במקרה של תאונה.
כל ציפוי על השמשה משנה את תכונותיה ועלול לסכן את הנוסעים במקרה של תאונה. לכן רכב כזה לא יעבור מבחן רישוי שנתי. שימו לב אם אתם נוהגים ברכב שהמעסיק נתן לכם ומודבקת עליו מודעת פרסומת על השמשה האחורית, אתם אלה שתקבלו את הקנס.
אין לראות באמור לעיל משום ייעוץ משפטי ו/או תחליף לייעוץ משפטי, ו/או חוות דעת משפטית. בכל מקרה יש להתייעץ עם עו"ד מוסמך על מנת לקבל ייעוץ המותאם לנסיבות המיוחדת ולנתוני המקרה הספציפי וכל מקרה יש לבחון לגופו.
דרור כהנוביץ' הוא עו"ד העוסק בדיני תעבורה במשרד עורכי דין לאה גולדמן, חובב רכב וכותב בבלוג "אב במשרה מלאה".
Subscribe
Login
0 Comments
Oldest