טור משפט תעבורה: מה מותר ומה אסור לעשות בזמן הנהיגה?

 

טור חדש של עו"ד דרור כהנוביץ': מה מותר ומה אסור לעשות בזמן נהיגה – תקנות וענישה

מה אסור לעשות בזמן נהיגה? תקנות תעבורה

מאת: עו"ד דרור כהנוביץ'

ישראל ישראלי בפחד היסטרי. חרדה אמיתית. לא, לא מהאיום האיראני או מהחמאס. החרדה היא מאופנועי המשטרה המסתובבים בדרכים ורושמים דוחות לנהגים ולנהגות שעושים כל מיני דברים מוזרים בזמן הנהיגה – מחזיקים טלפון סלולרי ביד, מסמסים, גולשים בפייסבוק,שותים קפה, סופרים שטרות כסף, כותבים בפנקס, אוכלים שווארמה ומה לא. הודעות ויראליות עוברות בווטסאפ – נוהל אכיפה כנגד נהג המוריד את מבטו לכיוון ירכיו, דוח על שתיית קפה בזמן הנהיגה, דוח על ספירת שטרות בזמן הנהיגה ועוד. המדינה בהיסטריה.

לישראלים יש "מחלה" בכל הקשור לסלולר. אנחנו לא יכולים לעזוב אותו לרגע בשקט. תוסיפו לזה את השעות הרבות שישראלים מבלים בפקקים וקיבלתם מתכון מסוכן – נהגים ונהגות עושים שימוש אסור בסלולר או שעושים דברים אחרים בזמן הנהיגה, דברים שנחשבים הסחת דעת מהנהיגה עצמה ומסכנים את המשתמשים בדרך.

משטרת ישראל התחילה בחודשים האחרונים להפעיל את יחידת האופנוענים שלה באכיפה של עבירות הקשורות בשימוש בטלפון נייד בזמן נהיגה. האכיפה באמצעות אופנוענים יעילה מאוד – האופנוע המשטרתי מתגנב מאחורי הרכב בלי להיראות כמעט, השוטר רואה את הנהג מבעד לחלון השמאלי מחזיק את הטלפון או עושה משהו אחר שאינו קשור לנהיגה, ואז מסמן לו לעצור ורושם לו דוח על שימוש בטלפון סלולרי (1000 ₪ ו-8 נקודות, מינואר 2018 עלה מספר הנקודות על עבירה זו מ-4 ל-8) או נהיגה בחוסר זהירות (500 ₪ ו-8 נקודות).

שוטר רושם דוח

אז מה מותר ומה אסור לעשות בזמן הנהיגה?

החובה הבסיסית של כל נהג ונהגת היא לנהוג בצורה זהירה ובתשומת לב ראויה ומספיקה לשם ביצוע מטלת הנהיגה.
תקנה 21(ג) לתקנות התעבורה קובעת:
"לא ינהג אדם רכב בקלות ראש או בלא זהירות, או ללא תשומת לב מספקת בהתחשב בכל הנסיבות ובין השאר בסוג הרכב, במטענו, בשיטת בלמיו ומצבם, באפשרות של עצירה נוחה ובטוחה והבחנה בתמרורים, באותות שוטרים, בתנועת עוברי דרך ובכל עצם הנמצא על פני הדרך או סמוך לה ובמצב הדרך."

זוהי עבירת סל, שכוללת בתוכה מצבים רבים בהם הנהג נוהג בצורה שיכולה להיחשב חוסר זהירות או אי מתן תשומת לב מספקת לכביש. שוטרים רושמים דוחות על נהיגה בחוסר זהירות במקרים בהם הנהג מחזיק נייר או עיתון וקורא או כותב בזמן הנהיגה, מחזיק כוס קפה חמה ושותה בזמן הנהיגה, סופר שטרות, מוריד את מבטו לכוון ירכיו או למושב הנוסע ונראה שהוא עסוק במשהו אחר (בדרך כלל קריאה או שליחה של מסרונים).

לקריאה נוספת: רישום דוח כנגד נהג המוריד את מבטו מהכביש.

מעבר לחובה לנהוג בזהירות, קיימת חובה להחזיק את ההגה או את כידון האופנוע בשתי ידיים.
תקנה 28(א) לתקנות התעבורה קובעת:
"נוהג רכב חייב להחזיק בידיו את ההגה או הכידון כל עוד הרכב בתנועה; אולם רשאי הוא להסיר יד אחת מן ההגה או הכידון אם עליו לעשות בה דבר להבטחת פעולתו התקינה של הרכב או לקיום כללי התנועה."

החובה היא להחזיק את ההגה בשתי ידיים, כאשר מותר להסיר יד מההגה לשם ביצוע פעולות הקשורות בנהיגה – החלפת הילוכים לדוגמה.

תגידו, איך  אפשר לנהוג שעות ולא להוריד יד מההגה? נכון שאי אפשר ואין אחד שמסוגל לנהוג שעות ככה, אבל זו החובה הבסיסית. ברור ששוטר לא ירשום דוח על נהיגה ביד אחת אם סתם יראה אתכם מגרדים באף או מגבירים את העוצמה במערכת השמע.
כלי רכב מודרניים מצויידים היום בלחצנים על ההגה המאפשרים לשלוט במערכת השמע, לענות לשיחה או לנתק על גלגל ההגה, מבלי שהנהג או הנהגת ידרשו להוריד את הידיים מההגה. אם אתם עומדים בפני קניית רכב חדש או משומש, העדיפו רכב שיש בו לחצנים מותקנים על ההגה. זה בטיחותי יותר.

איזה שימוש מותר לעשות בטלפון סלולרי בזמן הנהיגה?
תקנה 28(ב) קובעת:
(ב)  (1)   בעת שהרכב בתנועה, הנוהג ברכב –
(א)   לא יאחז בטלפון קבוע או נייד, ולא ישתמש בהם ברכב אלא באמצעות דיבורית;
(ב)   לא ישלח או יקרא מסרון (s.m.s);
(2)   בתקנת משנה זו –
"דיבורית" – התקן המאפשר שימוש בטלפון בלא אחיזה בו ובלבד שאם ההתקן מצוי בטלפון, הטלפון יונח ברכב באופן יציב המונע את נפילתו;
"טלפון" – מכשיר המיועד לתקשורת אשר קיימים בו לחצנים לחיוג.

מותר לעשות שימוש בטלפון סלולרי בזמן הנהיגה אם הוא מחובר לדיבורית ומותקן ברכב במתקן יציב המונע את נפילתו ברכב, כמו מתקן הצמדה לשמשת הרכב או ללוח השעונים. "שימוש" – לענות לשיחה או לחייג. כל פעולה אחרת אסורה – אסור לגלוש, אסור לשלוח או לקרוא מסרונים, אסור לבדוק מה קורה בפייסבוק, לצייץ בטוויטר, לצלם  וכו'.

לקריאה נוספת: עבירת שימוש בטלפון נייד בזמן הנהיגה.

האם מותר לעשות שימוש בטלפון בזמן עמידה ברמזור או עצירה בפקק?
תקנה 28(ב) נפתחת במילים "בעת שהרכב בתנועה". בתי המשפט התלבטו בשאלה האם מותר להחזיק את הטלפון ביד ולעשות בו שימוש בזמן עמידה ברמזור או בפקק והיו פסיקות סותרות. לפני
כמה שנים התפרסמה הנחיה משטרתית לא לרשום דו"חות על שימוש בטלפון נייד בזמן עמידה ברמזור, אבל אני לא ממליץ לכם לעשות זאת משתי סיבות:

1. אתם עומדים ברמזור, גולשים בטלפון או מסמסים ופתאום הרמזור מתחלף לירוק. עוד לא סיימתם להעביר את ההודעה וצופרים לכם מאחור. רוב הנהגים ימשיכו בנהיגה כשהם עדיין מחזיקים את הטלפון ביד לעוד כמה שניות ואז יש כאן עבירה.
2. נתקלתי במקרים בהם הנהג נשבע שהיה בעמידה ברמזור אבל השוטר שרשם את הדו"ח כתב שהוא צפה בנהג עושה שימוש בטלפון בזמן שהרכב בתנועה. לכו תתווכחו בבית משפט עם
מילה של שוטר.

האם מותר לעשות שימוש בתכנת ווייז או בתכנת ניווט אחרת?
תקנה 28א לתקנות התעבורה קובעת:
28א.   (א)  ברכב מנועי המצוי בנסיעה לא תופעל תצוגה הנראית ממושב הנהג, יותקן ברכב מנגנון
לניתוקה בהיות הרכב בנסיעה ולא ינהג בו אדם אלא אם נותקה התצוגה כאמור.
(ב)  האמור בתקנת משנה (א) לא יחול על תצוגה המיועדת לבקרה או ניווט של הרכב או על מערכות תצוגה בכלי רכב המשמשים את משטרת ישראל או את שירות הביטחון הכללי לצורך מילוי תפקידם או את צבא הגנה לישראל למטרה ביטחונית.
(ג)   על אף האמור בתקנה זו, רשאי השר ליתן היתר להפעלה למטרה בטיחותית של תצוגה הנראית לנהג גם בעת נסיעת הרכב, ובלבד שהתצוגה אינה מחייבת צפייה רצופה בה והנהג ברכב שבו מותקנת תצוגה כאמור קיבל הכשרה לשימוש בה תוך כדי נהיגה.

אסור להפעיל תצוגה הנראית לעיני הנהג במסך המובנה ברכב או בטלפון סלולרי/טאבלט אחר. זה אומר שאסור לצפות בסרטונים מיוטיוב בסלולר או במסך ברכב בצורה שנראית לעיני הנהג. זה בסדר אם נוסעים ברכב עושים זאת, אבל לא בצורה שהנהג יכול לראות את הסרטונים בדרך שמסיחה את דעתו מהנהיגה. נתקלתי כבר בכביש בנהגים (אפילו נהגי משאיות) שנוהגים עם הסלולר או הטאבלט במתקן הצמדה לחלון והם צופים בסרטים בזמן הנהיגה. שימו לב, זו עבירת הזמנה לדין.

האיסור לא חל על הצגה של מערכת ניווט בסלולר או במסך הרכב. מותר להפעיל ווייז או תכנת ניווט אחרת בזמן הנהיגה בדרך שבה הנהג רואה את התצוגה, רק שימו לב שאסור לתפעל מערכת ניווט תוך החזקת הטלפון ביד, רק אם הוא מותקן במתקן הצמדה לשמשת הרכב או ללוח השעונים.

לקריאה נוספת: עבירת שימוש בתצוגה הנראית לעיני הנהג.

נסכם את מה שאמרנו עד עכשיו:

שימוש מותר:
1.    מותר לענות או להתקשר למישהו בטלפון, בתנאי שהטלפון מחובר לדיבורית ומותקן במתקן יציב המונע את נפילתו.
2.    מותר להסתכל בווייז או לתפעל את הווייז או מערכת ניווט אחרת כל עוד הטלפון מותקן במתקן יציב המונע את נפילתו.

שימוש אסור:
1.    אסור להחזיק את הטלפון ביד, מכל סיבה.
2.    אסור לגלוש באינטרנט, לשלוח או לקרוא מסרונים.
3.    אסור לצפות בסרטונים/משחקים או להפעיל במסך התצוגה או בטלפון הסלולרי תצוגה הנראית לעיני הנהג, שאינה תכנת ניווט.
4.    אסור לאכול בזמן הנהיגה בצורה המסכנת את הנהיגה.
5.    אסור לשתות משקה חם בצורה המסכנת את הנהיגה.
6.    אסור לכתוב או לקרוא מסמך בזמן הנהיגה, לספור שטרות או כל דבר מופרך אחר שנהגים מחליטים לעשות במקום להיות מרוכזים בנהיגה.

אין לראות באמור לעיל משום ייעוץ משפטי ו/או תחליף לייעוץ משפטי, ו/או חוות דעת משפטית. בכל מקרה יש להתייעץ עם עו"ד מוסמך על מנת לקבל ייעוץ המותאם לנסיבות המיוחדת ולנתוני המקרה הספציפי וכל מקרה יש לבחון לגופו.

דרור כהנוביץ' הוא עו"ד העוסק בדיני תעבורה במשרד עורכי דין לאה גולדמן, חובב רכב וכותב בבלוג "אב במשרה מלאה".

מערכת מלכת הכביש

מלכת הכביש - אתר רכב וצרכנות. מבחני דרך וסקירות בגובה העיניים (2011) ©

Subscribe
Notify of
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments