טור משפט תעבורה: שאלת אמינות מצלמות המהירות – עדכונים

שאלת אמינות מצלמות המהירות עולה שוב ושוב לכותרות – בואו נעשה קצת סדר בדברים

 

אמינות מצלמות מהירות – טור תעבורה ומשפט

תאריך פרסום הכתבה: 18.7.2018
תאריך עריכה: 17.7.2019


בשנים האחרונות הותקנו מאות מצלמות מהירות דיגיטליות בכבישי ישראל. פרויקט הצבת המצלמות, המכונה 'פרויקט א3' עלה מאות מיליוני שקלים למדינה ובמסגרתו הותקנו מצלמות למדידת מהירות ואכיפה של עבירת אור אדום בישראל. המצלמות שהותקנו בישראל הן מתוצרת חברת 'גאטסו' ההולנדית והן עושות שימוש בטכנולוגיית צילום דיגיטלית ובלולאות מגנטיות המותקנות בכבישים. ההערכות הן שכל מצלמה הכניסה לקופת המדינה מיליוני שקלים בחודש מקנסות תעבורה.

תנאי בסיסי להרשעת נאשמים על בסיס מכשיר מדידה אלקטרוני הוא שאמינות המכשיר הוכחה מעבר לספק סביר והמכשיר הופעל בהתאם להוראות היצרן.

מזה מספר שנים מתנהל בבית המשפט בעכו תיק עקרוני בו נדון עניינם של כמה נאשמים בעבירות מהירות, שכפרו באמינות המצלמות. במסגרת התיק, שמובל על עו"ד תומר גונן ובסיוע של עורכי דין נוספים העוסקים בתעבורה, נדונה שאלת תו התקן שניתן למצלמות המהירות על ידי מכון התקנים הישראלי. מי שהיה חתום על התקן שנתן מכון התקנים הוא המהנדס אילן כרמית, ממלא מקום מנכ"ל מכון התקנים. במסגרת העדויות במשפט, העיד כרמית שנכח בניסויים שנערכו למצלמות אצל היצרן ההולנדי. מאוחר יותר התברר כי הוא לא נכח כלל בניסויים. התיק בבית המשפט בעכו עדיין לא הגיע לסיומו.

אז מה קרה בחודש האחרון?

במסגרת הניסיונות להכשיר בדיעבד את המצלמות ולהוכיח את אמינותן, ערכה משטרת ישראל באמצעות מעבדות הטכניון ניסוי במהלך חודש אפריל 2018. לפי מה שפורסם, הניסוי הראה כי קיימות סטיות מהותיות בין מדידות שונות של מהירויות שנמדדו על יד המצלמות באחוזים ניכרים. בעקבות הניסוי, הורתה פרקליטות המדינה למשטרת ישראל להקפיא את רישום הדוחות לנהגים שנמדדו במצלמות א3.

המשמעות:

המצלמות פועלות ומצלמות עבירות, אולם הדוחות כרגע לא נשלחים לנהגים עד שתתקבל החלטה בעניין. תיקים שנדונים כעת בבתי המשפט לתעבורה נדחים לבקשת המשטרה לחודשים ספטמבר-אוקטובר 2018 עד שתתקבל החלטה סופית בעניינם. יש מספר שופטים בבתי משפט שהורו על מחיקת התיקים האלה. למשטרה יש את הזכות להגיש את התיק שנית אם תתקבל החלטה אחרת. המשטרה פרסמה הנחייה לנהגים שקיבלו דוחות מצלמה כאלה שלא לשלם את הקנסות כרגע. מועד התשלום האחרון בכל הדוחות הפתוחים במערכת נדחה עד 2.9.18 (עדכון – התקופה הוארכה עד 15.10.18)

בשבוע האחרון פרסמה המשטרה כי היא ערכה ניסוי נוסף, בו הוכחה אמינות המצלמות, אולם יש ביקורת קשה מטעם אנשי מקצוע על הניסוי שערכה המשטרה בטענה כי מדובר ב'ספין' שנועד להסיט את הביקורת מהתנהלות המשטרה בנושא המצלמות.

 

תביעה ייצוגית על הפרק. אמינות מצלמות מהירות


אנסה לענות על כמה שאלות שמתעוררות בעקבות הנחיית פרקליטות המדינה:

אז עכשיו למעשה לא אוכפים עבירות מהירות / אור אדום?
המשמעות של ההנחיה היא הקפאה זמנית של הדוחות. כרגע המצלמות עובדות ומצלמות עבירות, אולם הדוחות בינתיים לא נשלחים לנהגים. זה לא אומר שמותר עכשיו להשתולל על הכבישים כי אין אכיפה. בנוסף, הודיעה משטרת ישראל כי הגבירה את האכיפה באמצעות ממל"ז (לייזר), המופעל ע"י שוטרים. היזהרו.

קיבלתי דו"ח מהירות המבוסס על מדידה של מצלמה בדואר. מה לעשות?
ההנחיה כרגע היא לא לשלם את הדו"ח ולהמתין להודעות שיפורסמו על ידי המשטרה. מועד התשלום האחרון הוקפא כאמור עד 2.9.18.

קיבלתי דו"ח ברירת משפט (קנס) בדואר על עבירת מהירות. האם כדאי לי לבקש להישפט?
התשובה היא מורכבת – כרגע הדוחות מוקפאים עד 2.9.18, אז כרגע לא צריך לעשות דבר. אם לאחר מכן נהג סבור כי לא עבר את העבירה המיוחסת לו בגלל שהמדידה לא אמינה, זכותו לבקש  להישפט בגין העבירה. הבעיה היא שרוב האנשים לא יודעים איך לנהל משפט בעצמם ועלולים לגרום לעצמם נזק. מומלץ להיות מיוצגים בבית המשפט לתעבורה ובכל מקרה מומלץ להתייעץ עם עו"ד העוסק בתעבורה לפני שמקבלים החלטות.

שילמתי לפני כמה חודשים דו"ח שקיבלתי? האם אקבל את הכסף בחזרה?
לא. ההנחיה היא להקפיא בינתיים דוחות שפתוחים במערכת. מי ששילם דו"ח תעבורה, רואים אותו כמי שהודה בעבירה והורשע ולכן המדינה לא מתכוונת להחזיר כספים או לבטל הרשעות או רישום נקודות בגין העבירות האלה.

לפני כמה חודשים נשפטתי על ידי בית משפט וקיבלתי עונש פסילת רשיון / קנס / פסילה על תנאי. מה דינו של העונש הזה?
על פני ההנחיות, העונשים האלה שניתנו במסגרת גזרי דין של בתי המשפט לא יבוטלו. מי שריצה עונש פסילה או עדיין מרצה פסילה – העונש לא יבוטל.

האם תהיה תביעה ייצוגית כנגד המדינה ומכון התקנים בגלל המצלמות?
יתכן שתהיה. ידוע שיש עורכי דין שמתכוונים להגיש תביעה ייצוגית כנגד המדינה ומכון התקנים בגלל הדוחות שנרשמו והקנסות ששולמו. בכל מקרה, תביעה כזו, אם תהיה, תארך מספר שנים.

*** עדכון: ב-15.10.18 הודיעה משטרת ישראל כי יש בידה חוות דעת של מעבדות הטכניון, המכשירה את אמינות המצלמות, והיא קוראת לנהגים שהקנסות שלהם הוקפאו מאז יוני 2018 לשלם את הדוחות עד 15.11.18. עם זאת, חוות הדעת המדוברת לא הוצגה עד היום (ינואר 2019) בפני איש, לא הוגשה לבית המשפט ולא נבחנה על ידי ערכאה שיפוטית. הדבר עורר ביקורת רבה של סנגורים וגם של שופטים על התנהלות המשטרה. 

אין לראות באמור לעיל משום ייעוץ משפטי ו/או תחליף לייעוץ משפטי, ו/או חוות דעת משפטית. בכל מקרה יש להתייעץ עם עו"ד מוסמך על מנת לקבל ייעוץ המותאם לנסיבות המיוחדת ולנתוני המקרה הספציפי וכל מקרה יש לבחון לגופו.

דרור כהנוביץ' הוא עו"ד העוסק בדיני תעבורה במשרד עורכי דין לאה גולדמן, חובב רכב וכותב בבלוג "אב במשרה מלאה".

drorka